- Diszkoid Lupus Erythematosus
Ez a lupus leggyakoribb formája. Nőknél gyakoribb, 2:1 - 4:1. Fiatalabb korban jelentkezik, 20-40 év között.
Ok: genetikai terheltség esetén indul be ultraviola sugár hatására, de fertőzések is provokálhatják.
Tünetek: leggyakrabban arcon találhatók, homlokon, orron, orcákon, ha szimmetrikus, pillangószárnyszerű alakzatot ölt. Ritkábban fülön és fejtetőn jelentkeznek. Ezek gyulladt alapon hámfelrakódással járnak, melyek széli rész felé növekszenek lassan és bőrsorvadásos maradvány tüneteket és hegeket hagynak maguk után.
Diagnózis: nem jellemző az immunológiai vizsgálatok pozitivitása. Ebben az esetben a klinikai és a szövettani vizsgálat a döntő.
Kezelés: Belsőleg Delagil jön szóba, szemészeti, vérkép és májfunkciós vizsgálatok szoros ellenőrzésével. Újabban A-vitaminsav származékok, súlyosabb esetekben szteroidok és immunszuppresszív szerek alkalmazása jön szóba. Helyileg szteroid krémek, fagyasztás és fényvédelem. Évek során a betegek kb. 5%-a mehet át SLE-be.

- Szubakut Kután Lupus Erythematosus
Ez a lupus legritkább formája, 30-40 éves kor között jelentkezik. Ok: napozás és bizonyos gyógyszerek (pl. vízhajtók) indíthatják be.
Tünetek: kifejezett érzékenység jellemző az UV sugarakra, de a nagykiterjedésű elváltozások heg nélkül gyógyulnak. Leggyakrabban vállon, mellkason, háton, felkaron jelentkeznek furcsa alakú, de néha kerek és ovális, finoman hámló, gyulladt foltok formájában. Ezek nagyon hasonlítanak pikkelysömörre, rózsahimlőre, gombás bőrfertőzésre és bizonyos ekzemákra.
Diagnózis: az immunológiai vizsgálatok közül a Ro (SSA) és a La (SSB) gyakori pozitivitása jellemző. Kezelés: fellángolások esetén belső szteroid jön szóba, egyébként a szteroid krémek és a fényvédelem elégséges.

- Szisztémás Lupus Erythematosus
Leginkább fiatal nők betegsége, a nő-férfi arány 10:1. Bizonyos genetikai háttér bizonyítható. Szóba jön bizonyos vírusok szerepe, a női nemi hormonok jelentősége és az UV sugárzás.
Bőrtünetek: arc erős haragosvörös hámló gyulladása kisebb mértékben a törzs is érintett. Jellemzőek a végtagokon jelentkező tünetek: tenyerek, ujjbegyek, körömágyak gyulladása, néha kifekélyesedése. A körmök alatt bevérzések, a körömágyakon értágulatok láthatók. Gyakori könyökökön és térdeken a fekélyképződés. A bőr kisereinek a gyulladása fekélyképződésben nyilvánul meg. Hideg hatására az utolsó ujj percek elfehérednek és kisebesednek. Súlyos esetekben, különösen UV sugárzás hatására a hólyagképződés sem ritka. Fellángolások esetén diffúz hajhullás is tapasztalható. Mivel a betegség az egész szervezetet érinti, belső szerveket is megtámadhat:
- ízületi gyulladás
- savós hártyák gyulladása
- vese érintettség
- idegrendszeri tünetek
- vérkép eltérések- szív érintettség
Diagnózis: a vérsüllyedés a betegség lefolyását igen érzékenyen követi. Jellemző a vörösvértestek és fehérvérsejtek számának csökkenése. Az ANA v. ANF sejtmag ellenes ellenanyagok ill. kisebb sejtalkotók elleni ellenanyag jelenléte magas százalékban pozitív. A komplement rendszer szintjének változása is tükrözi a betegség alakulását.
Kezelés: belső szteroid, nagy dózisban, pulzus kezelésben. Antimaláriás szerek, nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhébb esetekben. A szteroid mérséklésére, immunszuppresszív szerek kombinációja ajánlott. Helyileg szteroid krémeket és fényvédőket alkalmazunk. A betegség lefolyása nagymértékben függ a belső szervi érintettségtől. Ezért fontos a korai korrekt diagnózis és a szakszerű, gyors kezelés beindítása. A sikeres diagnózis és kezelés több orvosi szakma szoros együttműködésével érhető csak el, olyan szakemberek csapatmunkájaként, akiknek nagy gyakorlata van ezen betegségek kezelésében.

Dr. Steilich Gábor
főorvos, Telefon: (1)407-2256

Forrás: Lupus Egyesület hírlevele, 2005. február

Legfontosabb kérdések és válaszok a lupuszról

Go to top