A lupus erythematosus különböző súlyosságú, csak bőr ill. bőr és belső szervi érintettséggel járó gyulladásos betegségek csoportja.
A betegség alapja az immunrendszer kóros irányú, fokozott aktivitása, mely a saját szervek, szövetek ellen irányul.
Három nagy csoportját különíthetjük el:
1. Oiszkoid lupus erythematosus (OLE)
2. Szubakut kután lupus erythematosus (SC LE)
3. Szisztémás lupus erythematosus (SLE)

- Diszkoid Lupus Erythematosus
Ez a lupus leggyakoribb formája. Nőknél gyakoribb, 2:1 - 4:1. Fiatalabb korban jelentkezik, 20-40 év között.
Ok: genetikai terheltség esetén indul be ultraviola sugár hatására, de fertőzések is provokálhatják.
Tünetek: leggyakrabban arcon találhatók, homlokon, orron, orcákon, ha szimmetrikus, pillangószárnyszerű alakzatot ölt. Ritkábban fülön és fejtetőn jelentkeznek. Ezek gyulladt alapon hámfelrakódással járnak, melyek széli rész felé növekszenek lassan és bőrsorvadásos maradvány tüneteket és hegeket hagynak maguk után.
Diagnózis: nem jellemző az immunológiai vizsgálatok pozitivitása. Ebben az esetben a klinikai és a szövettani vizsgálat a döntő.
Kezelés: Belsőleg Delagil jön szóba, szemészeti, vérkép és májfunkciós vizsgálatok szoros ellenőrzésével. Újabban A-vitaminsav származékok, súlyosabb esetekben szteroidok és immunszuppresszív szerek alkalmazása jön szóba. Helyileg szteroid krémek, fagyasztás és fényvédelem. Évek során a betegek kb. 5%-a mehet át SLE-be.

- Szubakut Kután Lupus Erythematosus
Ez a lupus legritkább formája, 30-40 éves kor között jelentkezik. Ok: napozás és bizonyos gyógyszerek (pl. vízhajtók) indíthatják be.
Tünetek: kifejezett érzékenység jellemző az UV sugarakra, de a nagykiterjedésű elváltozások heg nélkül gyógyulnak. Leggyakrabban vállon, mellkason, háton, felkaron jelentkeznek furcsa alakú, de néha kerek és ovális, finoman hámló, gyulladt foltok formájában. Ezek nagyon hasonlítanak pikkelysömörre, rózsahimlőre, gombás bőrfertőzésre és bizonyos ekzemákra.
Diagnózis: az immunológiai vizsgálatok közül a Ro (SSA) és a La (SSB) gyakori pozitivitása jellemző. Kezelés: fellángolások esetén belső szteroid jön szóba, egyébként a szteroid krémek és a fényvédelem elégséges.

- Szisztémás Lupus Erythematosus
Leginkább fiatal nők betegsége, a nő-férfi arány 10:1. Bizonyos genetikai háttér bizonyítható. Szóba jön bizonyos vírusok szerepe, a női nemi hormonok jelentősége és az UV sugárzás.
Bőrtünetek: arc erős haragosvörös hámló gyulladása kisebb mértékben a törzs is érintett. Jellemzőek a végtagokon jelentkező tünetek: tenyerek, ujjbegyek, körömágyak gyulladása, néha kifekélyesedése. A körmök alatt bevérzések, a körömágyakon értágulatok láthatók. Gyakori könyökökön és térdeken a fekélyképződés. A bőr kisereinek a gyulladása fekélyképződésben nyilvánul meg. Hideg hatására az utolsó ujj percek elfehérednek és kisebesednek. Súlyos esetekben, különösen UV sugárzás hatására a hólyagképződés sem ritka. Fellángolások esetén diffúz hajhullás is tapasztalható. Mivel a betegség az egész szervezetet érinti, belső szerveket is megtámadhat:
- ízületi gyulladás
- savós hártyák gyulladása
- vese érintettség
- idegrendszeri tünetek
- vérkép eltérések- szív érintettség
Diagnózis: a vérsüllyedés a betegség lefolyását igen érzékenyen követi. Jellemző a vörösvértestek és fehérvérsejtek számának csökkenése. Az ANA v. ANF sejtmag ellenes ellenanyagok ill. kisebb sejtalkotók elleni ellenanyag jelenléte magas százalékban pozitív. A komplement rendszer szintjének változása is tükrözi a betegség alakulását.
Kezelés: belső szteroid, nagy dózisban, pulzus kezelésben. Antimaláriás szerek, nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhébb esetekben. A szteroid mérséklésére, immunszuppresszív szerek kombinációja ajánlott. Helyileg szteroid krémeket és fényvédőket alkalmazunk. A betegség lefolyása nagymértékben függ a belső szervi érintettségtől. Ezért fontos a korai korrekt diagnózis és a szakszerű, gyors kezelés beindítása. A sikeres diagnózis és kezelés több orvosi szakma szoros együttműködésével érhető csak el, olyan szakemberek csapatmunkájaként, akiknek nagy gyakorlata van ezen betegségek kezelésében.

Dr. Steilich Gábor
főorvos, Telefon: (1)407-2256

  • Forrás: Lupus Egyesület hírlevele, 2005. február

Fotókiállítás

A „Lupusz - Ahogy én látom” című fotópályázat képei.

Fotókiállítás

Bejelentkezés tagoknak

Egyes tartalmakhoz csak a Magyar Lupus Egyesület érvényes tagsággal rendelkező tagjai tudnak hozzáférni. Ha az Egyesület tagja vagy, kérjük jelentkezz be itt a regisztrációkor (tagbelépéskor) megadott adatokkal.

Legyél a Magyar Lupus Egyesület tagja!
Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik a Te ügyedet képviseli. Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz.
Tagbelépés itt

Reklám

2013

Hírlevél kérése vagy lemondása

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Magyar Lupus Egyesület 4-6 hetente hírleveleit, melyben az új hírekről, frissítésekről adunk tájékoztatást. A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges.

Legutóbbi bejegyzés a Társalgóban

  • 2018. May 30. | 13 óra 03 perc

    2016-ban állapították meg az SLE-t. Azóta szedem az Imuran 50 mg napi kettő ill. most napi három tablettát és a Medrolból napi 16 mg amit 24 mg-ról csökkentettek.Fizikális tüneteim nincsenek.Kérdésem lenne hogy hogy van -e olyan vérvételi lehetőség ami kimutatja hogy az autoimmun betegség fent áll-e vagy milyen mértékben.

Tovább a Társalgóba

Előadás videók

Egyedülálló videó tartalom Tagjainknak.

TagbelépésCikkek, írások

Az egyesületünk alapításától napjainkig számított időszak nyomtatott kiadványaiban megjelent 134 cikk exkluzív tartalma, mely Tagjaink számára érhető el. 

Adókedvezmény

Ha SLE betegséggel élsz, jár az adókedvezmény!

Legfontosabb kérdések és válaszok a lupuszról

Bankkártyás támogatás

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Összeg:

Legyél tagunk

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés

 

Keress bennünket a Facebookon is!

Lap tetejére
×
Állj mellénk!

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Köszönjük!

 

×
Legyél tagunk!

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés